Publicitat
Noves tecnologies · 9 d'Agost de 2009. 10:24h.

L'iPhone parla català

Una aplicació que permet traduir l'iPhone al català supera les 4.000 descàrregues

L'iPhone parla català

El menú en català

Té gairebé tot el que es pot demanar a un telèfon-reproductor-miniordinador de butxaca, parla eslovac, hebreu, txec, romanès i fins a una trentena d'idiomes, però no entén el català. Apple es resisteix a traduir el sistema operatiu del seu aparell supervendes, l'iPhone, a la llengua catalana, i aquest buit ha aguditzat l'enginy d'un grup d'usuaris. L'aplicació iPhoneCat, que permet traduir tot el menú de navegació, ja és en més de 4.000 dispositius.

Més de 4.000 usuaris ja han catalanitzat el seu iPhone. Per fer-ho cal fugir del "firmware" d'Apple que ve de fàbrica -i que s'actualitza a través de la botiga iTunes- i se n'hi ha d'instal·lar un de paral·lel i no oficial. Una operació que no és il·legal i que no s'ha de confondre amb el desbloqueig -que permet posar-hi targetes d'altres operadores, incomplint el contracte- però que el fabricant desaconsella i considera una violació de copyright -i que les autoritats dels Estats Units han negat-.

Aquesta pràctica, anomenada "jailbreak", suposa renunciar a la garantia de l'aparell, però obre la porta a un ventall gairebé il·limitat d'aplicacions desenvolupades per tercers. Una d'aquestes és iPhoneCat, un paquet de traducció creat per Jordi Gómez i Miquel Labòria, autors del Bloc d'Apple en Català.

Els autors d'aquesta aplicació gratuïta que permet traduir al català el menú de l'iPhone han assegurat a Catalunya Ràdio que Apple "no està interessada a fer la traducció al català ni de l'iPhone ni del sistema operatiu Mac OS X", i que en cas que algun dia n'estiguin, ells posen a disposició del fabricant la seva traducció.

Per traduir l'iPhone només cal seguir aquestes instruccions. Milers d'usuaris ja ho han fet, i la resta poden baixar-se des d'aquest divendres la versió més recent de l'aplicació.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Joan, València, 10/08/2009 - 00:03

Senyor Alan: La població de catalanoparlants és de 10.000.000 de persones. Li molesta a vosté que puguem tindre l'phone en la nostra llengua? És de "catetos" poder-la tenir en la nostra llengua? Em sembla que ací és vosté el "cateto".

#3 Xavier, bcn, 09/08/2009 - 22:39

Alan, xato, abans de dir tonteries para i pensa una mica. Primer, el teu argument és d'un nen de pàrbuls. Tu tens iphone? si és que no, ja són 7 milions menys un. I segón, no cal que et posis histriònic. Que se'l baixi qui vulgui, rei. I no passa res.

#2 Alan, Barcelona, 09/08/2009 - 16:43

poblacion de cataluña:7 millones
descargas para traducir el Iphone: 4mil..
todo un exito. seguro se ha colapsado el servidor de tantas descargas mundiales jues jues jues. solo a 4 paletos le interesa esta catetada

#1 VALENTI, L'HOSPITALET, 09/08/2009 - 12:14

SI CATALUNYA FOS INDEPENDENT,
FARIEN MANS I MÀNIGUES PER LLIURAR ELS TELÈFON EN CATALÀ.

INDEPEDÈNCIA