Publicitat
Noves tecnologies · 24 de Desembre de 2013. 10:21h.

La Generalitat preveu "atacs informàtics" en cas d'independència

El CATN demana la cooperació de l'Estat espanyol

La Generalitat preveu "atacs informàtics" en cas d'independència

Homs, amb Viver Pi-Sunyer, durant la presentació dels informes

La Generalitat preveu "atacs informàtics" en cas d'independència, segons l'informe "Les tecnologies de la informació i de la comunicació a Catalunya" elaborat pel Consell Assessor de la Transició Nacional (CATN) i que va ser lliurat divendres passat al Govern.

"Les infraestructures TIC -explica- es podrien veure amenaçades per atacs informàtics. Aquesta mena d’atacs constitueixen el risc que cal tenir més en compte, no només pel mal que poden provocar sinó perquè, en ser una actuació silenciosa i anònima, la seva autoria és difícil de demostrar".

"Tanmateix -continua-, tot Estat disposa de serveis d’intel·ligència que poden actuar a través d’Internet en favor i defensa dels seus interessos. Per tant, caldria col·laborar amb l’Estat espanyol per poder rebutjar actuacions bel·ligerants a través de la xarxa". 

"Cal preveure la possibilitat -insisteix- d’atacs o sabotatges dirigits contra la xarxa, per tal d’intentar paralitzar les infraestructures de comunicacions, CPD’s, sistemes d’informació, energia, mitjans de comunicació, serveis financers, logístics o de distribució d’energia, aigua o gas".

"Avui dia, tots aquests serveis estan connectats a la xarxa i no poden funcionar sense ella, de manera que són vulnerables, en major o menor mesura, als atacs dels ciberdelinqüents o hackers".

"En conseqüència, cal preparar-se per actuar com un antivirus en tot aquest procés, i reforçar-ne la protecció. En l’àmbit de la Generalitat hi ha més de 100.000 ordinadors i milers de servidors i equips de comunicacions –en total al voltant de 300.000 màquines– que fan que el dia a dia funcioni".

L’informe constata, en efecte, "la importància vital que han assolit les tecnologies de la informació i de la comunicació en les societats modernes i la necessitat conseqüent de garantir en tot moment el seu funcionament i, de manera molt especial, el de les que denominem estructures crítiques per la seva transcendència estratègica en la vida d’aquestes societats". 

També destaca que "existeixen uns riscos que poden posar en perill el correcte funcionament de les infraestructures TIC" perquè "l’Estat espanyol té competències sobre els serveis de comunicacions, algunes infraestructures crítiques i, en conseqüència, sobre les empreses privades que gestionen els serveis associats". 

"L’Estat -afegeix l'informe- té competències que li permeten garantir les infraestructures crítiques en àmbits com l’Administració pública, l’aigua, l’alimentació, l’energia, l’espai aeri, la indústria química, la indústria nuclear, les instal·lacions d’investigació, la salut, el sistema financer i tributari, les tecnologies de la informació i les comunicacions, o els transports".

L'informe del CATN destaca, en aquest sentit que "seria essencial poder garantir que, durant el traspàs de les competències i contractes, no quedin buits legals ni buits de servei que afectin el normal funcionament del país". 

L'informe planteja, en aquest sentit, "tant en un escenari de col·laboració com de no col·laboració caldria que ambdós governs vetllessin per la integritat física de les infraestructures", sobretot pel que fa a seguretat cibernètica.

Publicitat
Publicitat

115 Comentaris

Publicitat
#71 agusti, barcelona, 14/03/2014 - 20:19

que no tenemos informáticos de alto nivel.creo que si y loque va también vueve.todo se jakea no hay nadie que pueda parar una acción.venga de donde venga .tranquilos que no pasa nada.

#70 Vilanova, Madrid, 27/12/2013 - 12:55

Sin acritud... os animo a que solicitéis que la consulta se realice en toda España. Al contrario de lo que pensáis, las únicas posibilidades de ser independientes pasan por el voto de todo el Estado.

Porque estamos hasta las pelotas de vosotros, de verdad, no aguantamos más vuestras amenazas.

#69 Mikel, Gervnda, 26/12/2013 - 20:44

Claro como los tanques no llegan habrá que inventar alguna estupidez para salir del paso.

#68 gmxbc, Barcelona, 26/12/2013 - 14:30

Sembla que el govern Mas, Homs i companyia s'hagi tornat boig. Espero que aviat destertem d'aquest malson.

#67 FGR, Barcelona, Espanya, 26/12/2013 - 13:21

Ho veuen venir: La independència de Catalunya suposaria que els productes catalans que proveeixen a la resta d'Espanya, deixarien de ser comprats, a la vegada que la producció d'aquests mateixos productes, es faria a través de noves empreses espanyoles que es crearien per substituir les catalanes.