Noves tecnologies · 16 de Desembre de 2013. 22:52h.

El pagament amb mòbil es consolida a Barcelona

El sistema 'contactless' ha estat impulsat pel Mobile World Congress

El pagament amb mòbil es consolida a Barcelona

Imatge del funcionament del 'contactless'

El sistema de pagament mitjançant el telèfon mòbil, el denominat contactless (sense contacte), és un mètode que s'està impulsant a ciutats que, com Barcelona, han apostat per les característiques de les smart cities i per les noves tecnologies. En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona està impulsant un conjunt d'iniciatives que tenen per objectiu fomentar la creació de nous serveis pels ciutadans a través del canal mòbil. Aquesta iniciativa es va desplegar a partir del Barcelona Capital Mundial Mòbil (Mobile World Congress) (MWC).

Sobre aquest tema, s'ha creat un pla estratègic d'aplicacions per fomentar el coneixement de la tecnologia mòbil i el seu valor afegit a l'entorn municipal, així com assegurar la qualitat de les aplicacions per als ciutadans i visitants. Són unes 40 aplicacions (fixes + temporals) per a mòbil útils en diferents àmbits de la vida ciutadana (transport, cultura, esport, comerç...) amb més de 900.000 descàrregues.

El servei Barcelona Contactless és una Plataforma que permet accedir a serveis d'informació de proximitat mitjançant tecnologies contactless (NFC i QR). L'usuari obté informació precisa de la ciutat, depenent del moment i el lloc on es troba. Actualment hi ha uns 600 punts d'accés contactless.

Aquest nou servei s'emmarca en la iniciativa Barcelona Contactless, impulsada per l'Ajuntament per convertir Barcelona a la primera ciutat que implanta massivament el model en tot tipus de serveis. Els taxis adherits a aquesta iniciativa tenen terminals amb lector contactless i estan identificats amb els adhesius corresponents als establiments i serveis que disposen d'aquesta tecnologia de pagament.

L'aplicació del sistema a aquest sector parteix d'un acord signat entre l'Institut Metropolità del Taxi de Barcelona i la Caixa. En una primera fase, el mètode s'empra en uns 5.000 vehicles, d'un parc total de taxis a la ciutat de 10.500.

Al llarg del 2012 el pagament contactless amb targetes es va generalitzar a d'altres àmbits de la ciutat, als quals aquest tipus de pagament aporta un alt valor afegit, com és el cas dels transports públics, els equipaments culturals, els centres esportius o el Zoo de Barcelona. Durant l'any
2013, s'han generalitzat aquests pagaments per a altres àmbits i serveis.

Un altre sector de serveis de la ciutat, els mercats, també estan inclosos als programes contactless. Així, els mercats municipals barcelonins de Santa Caterina, Concepció i Llibertat van iniciar al juliol del passat any la seva incorporació al sistema a través de targetes o dispositius mòbils.

Inicialment, el servei es va implantar en unes 60 parades adherides, i el client només ha d'apropar el xip de la seva targeta als terminals o lectors adaptats per efectuar el pagament. En alguns casos, quan es tracta de transaccions superiors als 20 euros també s'haurà de teclejar el PIN per validar l'operació.

Aquest procés, que s'emmarca en un projecte impulsat des de l'Ajuntament de Barcelona, amb l'objectiu de recollir i coordinar les diferents iniciatives privades per potenciar la instal·lació dels últims sistemes tecnològics basats al mètode contactless, està sent desenvolupada per la Caixa.

L'entitat bancària ja ha posat en funcionament 17.000 terminals de pagament en la tendes amb aquesta tecnologia  i un milió de targetes actives. Les seves oficines a Barcelona ja compten amb gairebé 600 caixers que operen mitjançant el contactless, i està en marxa la gestió de pagaments amb telèfons mòbils NFC (Near Field communications)

L'objectiu és implementar aquest sistema, que és compatible amb d'altres targetes o dispositius de pagament sense contacte emesos per d'altres entitats, tant espanyoles com a internacionals, en tots aquells equipaments municipals on pugui ser útil, ja que és especialment còmode per  els micropagaments.

Així mateix, durant el mes d'octubre del passat any es va celebrar la Jornada de Mobilitat i NF , dedicada a la difusió i promoció del sistema de pagament sense contacte NFC com a exemple de solució en la mobilitat, que promou el desenvolupament de la societat digital i permet millorar la relació amb el ciutadà. La jornada va ser organitzada per l'Ajuntament de Barcelona i l'empresa Atos.

D'altra banda, la Caixa ha iniciat el servei comercial de pagament amb mòbil NFC (Near Field Communications) a Espanya, fet que suposa el major llançament d'Europa d'aquesta tecnologia. Per primera vegada, una entitat financera europea impulsa un sistema de pagament amb mòbil NFC que compta amb el suport de les principals empreses de telecomunicacions del mercat, així com de Visa Europe. La Caixa ha creat el seu sistema de pagament amb el mòbil NFC amb l'objectiu d'oferir un servei que reuneix comoditat i facilitat d'ús per als clients, l'atractiu d'una aplicació mòbil que permet reunir totes les targetes en el mòbil i les màximes garanties de seguretat en l'emmagatzematge de les dades i la realització de transaccions.

Més informació:

Gestions municipals mitjançant el mòbil

Barcelona: l'aposta d'una ciutat smart city

Barcelona, cap a la smart city

Barcelona: la ruta més 'intel·ligent'

La teleassistència smart arriba a Barcelona

Barcelona aposta per l'autosuficiència energètica

La Barcelona digital

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat