Publicitat

El Tribunal de Justícia de la UE qüestiona l'aplicació del cànon digital

Cop a la SGAE

Eduardo 'Teddy' Bautista, president executiu de la SGAE, en una imatge d'arxiu

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat que el cànon digital, tal com s'aplica a Espanya, incompleix la normativa comunitària. El Govern espanyol grava suports d'emmagatzematge com CD, DVD, MP3, MP4 o PDA amb quantitats que van des d'alguns cèntims fins als 12 euros en el cas dels discos durs. El dictamen europeu no diu que el concepte de cànon digital s'hagi considerat impropi o il·legal, sinó que el model concret que s'aplica a la legislació espanyola és inadequat i abusiu.

La resolució diu que "l'aplicació del cànon per còpia privada als suports de reproducció adquirits per empreses i/o professionals per a finalitats diferents a la còpia no s'ajusta al dret de la Unió Europea". És a dir, segons la sentència el cànon només es pot aplicar a particulars, però no a empreses i administracions.

La qüestió és que aquest cànon, que vol compensar els creadors per la noció de còpia privada, s'aplica a tots els equips i aparells de reproducció, de manera que no distingeix entre els diferents usos d'aquests productes. La legislació espanyola permet la còpia privada i la seva reproducció en ús privat, però compensa els creadors amb l'establiment del cànon, que vol distribuir un pagament de drets d'autor.

El litigi que la sentència resol es va iniciar entre la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i l'empresa Padawan, de Barcelona, que ven CD, DVD i altres materials amb capacitat d'enregistrament digital. Padawan s'havia negat a pagar el cànon adduint que no sempre es fan servir per a còpies de creacions, i la SGAE va reclamar a aquesta empresa el pagament pendent d'uns 16.000 euros.

De la seva banda, el portaveu de la Societat General d'Autors, Rafael Sánchez,  ha afirmat que es reuniran amb la indústria "per veure en quina mesura es pot dissenyar un model", també observant "la resta de països de la UE".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Alex, Barcelona, 04/11/2010 - 19:15

A Catalunya ja hi ha empreses que han començat els tràmits per reclamar judicialment el reintegrament dels imports abonats en concepte de cànon digital per les vendes fetes a empreses, administracions i professionals

http://reclamacionscanondigital.blogspot.com

#2 Cartanya, bcn, 22/10/2010 - 18:24

Quin negoci mes sucos que han montat aquets de les SGAES. Amb el que cobren legalment, poden comprar Teatres a Barcelona i mes a Madrid, aixi con blindarsa un extratosferic sou per quuan es retirin.

#1 Joan T., Barcelona, 22/10/2010 - 08:15

Fem honor a un dels èxits d'en Bautista i Los Canarios: Free yourself (ALLIBERA'T)