Publicitat
Noves tecnologies · 27 de Gener de 2021. 16:34h.

Conquesta catalana de l'espai

La Generalitat llançarà el març el seu primer nanosatèl·lit des de Kazakhstan

Conquesta catalana de l'espai

La Generalitat llançarà el 20 de març el primer nanosatèl·lit a l'espai de la mà de l'start-up catalana Sateliot, des de la base de Baikonur, al Kazakhstan. Així ho ha anunciat el conseller de Polítiques Digitals i Funció Pública, Jordi Puigneró, en un acte al districte administratiu amb la presència dels membres de la indústria de l'espai catalana. Aquest no serà l'únic dispositiu que el Govern llançarà a l'espai al llarg del proper any, ja que Open Cosmos ha guanyat licitació per llançar el segon dispositiu a finals del 2021 o principis del 2022.

Aquest dimecres s'han signat els contractes entre l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) que licita els dos projectes en nom del Govern, i les dues empreses adjudicatàries. A més, l'equip de la conselleria de Polítiques Digital ha iniciat el compte enrere dels 51 dies que falten pel llançament d'aquest nanosatèl·lit, que es farà a les tres de la matinada hora catalana.

El primer dels nanosatèl·lits serà de tres unitats, desenvolupat per Sateliot i fabricat per Open Cosmos i oferirà serveis de connectivitat global d'Internet de les Coses (IoT) a tot el territori. És a dir, permetrà la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

El segon nanosatèl·lit no sortirà a l'espai fins a finals del 2021 o inicis del 2022. Amb un pressupost d'1,7 milions d'euros, es dedicarà a l'observació de la Terra i proporcionarà informació per prevenir catàstrofes i lluitar contra el canvi climàtic. En aquest cas, serà un dispositiu de sis unitats, que permetrà obtenir imatges des de l'espai en diferents bandes espectrals per a l'estudi del territori.

Els dos llançaments s'inclouen dins l'estratègia New Espace, amb un pressupost de 18 milions en els tres anys vinents. "S'ha intentat batejar aquest projecte com la Nasa catalana, per mi això és un elogi però no tenim cap pretensió d'enviar un astronauta a la Lluna o a l'espai exterior, sobretot perquè no hi cap ningú en un satèl·lit com aquest", ha manifestat el conseller.

Els dos nanosatèl·lits seran batejats amb el nom que triïn els infants de Catalunya gràcies a la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El programa informatiu infantil de referència del Canal Super3, InfoK, que aquest any fa vint anys, convocarà un concurs perquè els nens i nenes puguin escollir el nom. El concurs ha de permetre fomentar les vocacions científico-tecnològiques entre els més joves i apropar una indústria com és la nova economia de l'espai.

Publicitat
Publicitat

61 Comentaris

Publicitat
#41 Pajillerus per la andapandansi, Onanistas del mundo, uníos!!, 28/01/2021 - 17:49

Lidia y Heredia
Aarff, aaaarrrfffff, aaaaAAaaaarrrrrffffff.!!!!!

#40 Grabacions secretes, Guaxington, 28/01/2021 - 14:52

Enregistrat per la UNED (què cony és aixó?):
Conseller, que el cöet a petat!, -
Osti, si els de Pirotecnicas Gutierrez ens van dir que era dels que no petaven.
-Doncs, ha petat, pero han sortit unes boles de colors molt maques que la meva sogra ha alucinat, tu!

#39 Control Central de coëts , Cap de Creus, 28/01/2021 - 13:19

May day may day...Central, tenemos un problema......(copiant les pelis en castellà)---el superintendent pilot te descomposició i dins del coët hi fot una catipent de cal deu, demanem permís d'aterratge urgent a Cadaquès sense paella pero amb arrós bullit. Cambio y corto.

#39.1 Blas de Pedo, Bcn, 28/01/2021 - 14:04

L associació cívica Hablemos Nyordo,a denunciat a la NASA pq persegueix i discrimina el castellà,totes les instruccions son en anglès!!!!!!
Inclus per anar al WC ho han de demanar en angles.
Intolerable

#39.2 Convocatoria, Barna, 28/01/2021 - 14:43

Blas, calen voluntaris per anar a l'espai, esperem que t'hi apuntis, de moment s'han apuntat due mones i una cabra.

#39.3 Veciana, Barcelona, 28/01/2021 - 15:03

Purria alias Pedo puede hacer de perrita Laika jajajajajaaaaa.

#38 Albert, BCN, 28/01/2021 - 11:44

Purria I y Pedo II
jajajaja

#37 Rei Jaume, Barcelona, 28/01/2021 - 10:54

Satélite, desarrolladora: financiada por el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo del Gobierno de España. Open Cosmos, fabricante: basada en el Reino Unido...