El vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, acompanyat del secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha lliurat aquest dijous els Premis Pompeu Fabra 2010, un “homenatge a la feina ben feta en el passat i un impuls al futur de la realitat lingüística del país en tota la seva complexitat i riquesa”, segons un comunicat del Departament de Vicepresidència. El premi de comunicació i noves tecnologies s'ha atorgat a Vilaweb (Partal, Maresma & Associats).
"Aquest premi", diu el comunicat, "vol reconèixer a persones, entitats o empreses, per la seva contribució a fer de la llengua catalana una llengua d’ús habitual en un espai comunicatiu, o bé per un projecte relacionat amb la comunicació i/o les noves tecnologies que tingui impacte o representativitat pel que fa a l’ús social de la llengua".
S'afegeix que "aquest any el guardonat és Vilaweb, pel seu compromís amb la llengua catalana i pel protagonisme i valor social que la llengua ha tingut en els quinze anys de vigència d’un projecte periodístic clau en la popularització de les tecnologies de la informació i la comunicació als territoris de parla catalana".
A més de Vilaweb, s'han atorgat el premis Pompeu Fabra a Moritz (l’àmbit socioeconòmic), Bernat Lesfargas (projecció i difusió de la llengua catalana), Albert Jané (trajectòria professional, científica o cívica) i a Cèlia Angulo (incorporació a la comunitat lingüística catalana).
Enguany s’ha creat una nova categoria, el premi Robèrt Lafont, "per reconèixer i premiar persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic. El premi ha estat atorgat a Pèire Bèc".
Durant la seva intervenció, Carod-Rovira ha exposat que “malgrat les ofensives continuades contra la llengua catalana, i ara també contra l’occità, podem estar convençuts i orgullosos que tenim una llengua viva i amb gran capacitat de futur”.
En aquest sentit ha assenyalat que es constata que continua sent necessari “el reconeixement i l’impuls a les iniciatives de tots aquells que resisteixen les imposicions i actuen amb tossuderia per defensar allò que els dicta el sentit comú”.
Els Premis Pompeu Fabra, que enguany arriben a la seva tercera edició, tenen com a objectiu "reconèixer i premiar les persones, entitats, empreses o organitzacions que hagin contribuït a l’impuls i la projecció de la llengua catalana".
Segons el vicepresident del Govern, "cal felicitar-nos per comptar amb un teixit social i empresarial que faci reeixir els esforços públics per a la millora de la presència del català i l’occità en l’àmbit públic”. També ha dit que “el patriotisme ben entès, el de l’obertura sense complexes és el que ens ha de portar no a una mera subsistència lingüística sinó a que la llengua catalana sigui una llengua de gran vitalitat, prestigi i utilitat”.
De la seva banda, el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha exposat que “per a la llengua catalana, avui, els grans reptes passen per assegurar el propi estatus, la pròpia fixació institucional”. Ha afegit que s’ha avançat considerablement i per aquest motiu “tenim la capacitat de resistència que tenim davant els intents de tribunals de diversa casta, rang i condició, i davant els embats mediàtics, de mantenir-nos ferms”.
Carod se'n va donant un premi a Vilaweb
Per ser "un projecte periodístic clau"

Vicent Partal, al mig de la foto, en una assemblea de Reagrupament
¡A por ellos!
5 Comentaris
Me n'alegro per Vilaweb!
Estic emprenyada. Aquest Pardal(el que va comencar a Catradio parlan dels Webs, de navegar...
Aquest que al Pais Valencia....millor no parlar.
Aquest premi hauria de ser per e-noticies. Deixa clar quin es en Carod.
Sigueu e-noticies com sempre. Aposteu per la llibertat.
Visca e- noticies!!!
¿y el hermano continuara colocado con un sueldo semejante al de zp??????
estoy seguro que prefieren antes las subvenciones millonarias de la Generalitat. Los premios dan prestigio pero no engordan la cuenta corriente.
Solo le falta dar un premio a Justo Molinero y a su radio TELETAXI y al sus anuncios de las pitonisas que por cierto siempre lo hacen en castellano.