Noves tecnologies · 5 de Desembre de 2013. 21:39h.

Barcelona aposta per l'autosuficiència energètica

Des de la central de la Zona Franca es pot abastir una àrea de 15 milions de m2

Barcelona aposta per l'autosuficiència energètica

L'edifici de la Central d'Energies de la Zona Franca

Barcelona té engegada en el marc de l’edifici de la Central d’Energies de la Zona Franca, una central de generació d’energia tèrmica i frigorífica, amb potencial per abastir una àrea de 15 milions de m2, i un nou centre de control de la xarxa de distribució de calor i fred, que subministra mitjançant la xarxa District Heating & Cooling al barri de la Marina i la Zona Franca, el recinte firal Fira-Gran Via, el recinte comercial de Gran Via 2 i la plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat, entre d'altres. És l'aposta de la ciutat de Barcelona per l'autosuficiència energètica i el desenvolupament urbanístic i econòmic de la franja industrial i portuària del sud de la ciutat.

En aquest edifici, gestionat per Dalkia, ja funciona des del març del 2011 una planta de valorització energètica de biomassa, i està pendent de desenvolupar-s’hi una central d’aprofitament d’energia solar i la connexió amb la central de reaprofitament del fred residual de la regasificadora del port, a mesura que avanci el creixement urbanístic de la zona. La xarxa de distribució de calor i fred (District Heating & cooling) subministrarà als edificis connectats -tant residencials com de serveis o industrials- energia per als circuits de calefacció, aire condicionat, aigua calenta sanitària i fred industrial.

La Central d’Energies, ubicada al Parc Logístic de la Zona Franca, s'uneix en una segona fase a la Central Marina (en funcionament des de setembre del 2011 i situada al subsòl de Fira de Barcelona - Gran Via) per al proveïment energètic a la zona. Així, se suma a les instal·lacions d'aquesta franja de l'Àrea Metropolitana, amb potencial per convertir-la en una de les zones d'activació econòmica més dinàmiques del país, consolidant el seu desenvolupament urbanístic intel·ligent com a zona industrial, comercial, residencial i porta d'entrada del sud d'Europa.

Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya (ICAEN) i el Ministeri d'Indústria (IDAE). A més, el Consorci de la Zona Franca ha participat en el projecte amb la cessió dels terrenys que actualment ocupa la central. El projecte està gestionat per la societat Ecoenergies Barcelona Sud, constituïda per Dalkia Energía y Servicios SL (responsable del disseny, construcció, gestió i explotació); per l'Ajuntament de Barcelona, com a promotor del projecte, i per COPISA.

A la central està ubicat el centre de control que analitza i processa en temps real les dades de totes les centrals, subestacions i xarxa de transport. Amb producció amb redundància en els equips d'alta eficiència, la central de la Zona Franca produeix electricitat, calor a 90 º C, fred a 5 º C i fred industrial a -10 º C. Compta amb una planta de biomassa que permet la cogeneració d'electricitat i calor a partir de restes de poda dels jardins i parcs de Barcelona (residus agrícoles), de residus forestals i de cultius energètics. Pot processar fins a 28.000 tones / any de les quals almenys 10.000 procedeixen de jardins i parcs de Barcelona.

L'edifici allotja l'emmagatzematge d'energia frigorífica en els dipòsits de gel, amb capacitat per albergar 7500m3. En el futur aquest dipòsit emmagatzemarà el fred recuperat del procés de regasificació del gas natural liquat, procés que es realitzarà a la central del Port. És una central d'arquitectura moderna, contemporània i representativa de les energies renovables utilitzades. El seu disseny està pensat per permetre visites de grup còmodes i segures gràcies a un sistema de passarel·les exteriors, punts d'observació i sala multimèdia, que s'utilitza per projectar documentals pedagògics que faciliten als visitants informació sobre l'eficiència energètica, les energies renovables, la sostenibilitat , etc.

D'altra banda, la Central Marina, construïda inicialment per donar servei al barri de la Marina i al recinte firal, passa a ser una central de puntes i/o de suport quan la xarxa troncal estigui connectada amb la central de la Zona Franca. I la central del Port permetrà aprofitar el fred residual (fins a 30 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat que ara es perd al Port, transportant a la central de la Zona Franca per al seu ús a la xarxa.

Més informació:Gestions municipals mitjançant el mòbilBarcelona: l'aposta d'una ciutat smart cityBarcelona, cap a la smart cityBarcelona: la ruta més 'intel·ligent'

La teleassistència smart arriba a Barcelona

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Pepito, Bcn, 06/12/2013 - 11:23

Mientras le sigamos "arrimando" un milloncete al año a los franchutes y otros tantos al Sincotró y demás zarandajas... pareceremos hasta europedos y todo jajaja.

Ciérrales el grifo y verás.... jajaja